Paslaptingieji sapnai: kai kurie jų gali padėti nustatyti netgi ligą

Paslaptingieji sapnai: kai kurie jų gali padėti nustatyti netgi ligą

Sapnų analizė: IV dalis

„Sapnas parodo paciento vidinę tiesą ir realybę tokią, kokia ji yra iš tikrųjų.“ – C.G.Jungas

Senovės Graikijoje sapnai turėjo centrinį vaidmenį medicinoje – Hipokratas reguliariai naudojosi pacientų sapnais, kad diagnozuotų ligas ir prognozuotų gydymą. Ir dabar su sapnais dirbantiems specialistams yra aišku, kad tam tikra rūšis sapnų – tiek psichosomatiniuose tiek bendrosios medicinos pacientuose – yra apie patiriamą ligą ar fizinį sutrikimą. Šie sapnai gali padėti nustatyti diagnozę, prognozę ir paciento požiūrį į gydymą.

Fiziologija ir sapnai

„Sapnuose galima pamatyti, kaip pasąmonė reaguoja į psichosocialinę aplinką, į kūno procesus ir biologiją“

Kadangi sapnai yra pasąmonės darinys, juose slypi informacija kuri yra nepasiekiama tiek pacientui, tiek gydytojui. Kai kurie psichoanalitikai spėja, kad sapnai atsiranda kartu su liga, nes neva pasąmonė atsako į ligą tarsi tai būtų svarbus įvykis, norėdama padėti palengvinti individo supratimą ir augimą. Kiti mano, kad sapnuose visuomet galima rasti informacijos apie kūno būsenas, taip pat kaip ir apie psichologinę situaciją, nes sapnuose automatiškai reprezentuojami procesai, vykstantys organizme. Būtent tai ir teigia biopsichosocialinė paradigma. Anot jos, sapnuose galima pamatyti, kaip pasąmonė reaguoja į psichosocialinę aplinką, į kūno procesus ir biologiją (pavyzdžiui, medžiagų apykaitą) ir į vis labiau ir labiau besiskleidžiantį genomą. Nėra atskiros psichologinės erdvės, viskas visuomet paraleliai yra biologiška, tad nebūtų išmintinga sapnus psichologizuoti.

Kūno pokalbis su savimi

Anot kūno psichoterapeuto Stanley Keleman, sapnai – tai procesas, kurio metu kūnas kalbasi su savimi. Tokiu būdu kūnas paruošia save įvairioms situacijoms, kuriose reikėtų elgtis kitaip, negu elgiamasi dabar. Anot jo, sapnas yra tarsi grandis, padedanti atsijoti ir surinkti informaciją, kuri reikalinga kažkokio specifinio veiksmo specifinėje situacijoje atlikimui realiame gyvenime. Sapnai gali padėti atskirti, kas yra paveldėta ir įgimta, ir kas gali būti pakeista tam tikroje situacijoje. S. Keleman yra įsitikinęs, kad sapnai yra įkūnytas procesas – jie ne vien tik proto dalykas. Kalbėdamas apie sapnus, jis mėgsta pabrėžti, kad sapnuose matomi dalykai nebūtinai yra simbolinės reprezentacijos – tai kūniškas kūno pokalbis su kūnu.

„Dažniausiai sapnus, susijusius su ligos gydymu patiria pacientas, tačiau kartais tokius sapnus patirti gali šeimos nariai, gydytojas arba terapeutas.“

Kad ir kokia sapnų apie fiziologinius negalavimus atsiradimo priežastis, juose slypinti išmintis yra aiški: jie gali padėti iškelti į šviesą pasislėpusias ligas, svarbius faktorius, galinčius paveikti gydymą, tokius kaip pasąmoningą poreikį simptomams, jų tikslingumą ir pasąmoningą pasipriešinimą gydymui. Dažniausiai sapnus, susijusius su ligos gydymu patiria pacientas, tačiau kartais tokius sapnus patirti gali šeimos nariai, gydytojas arba terapeutas.

Kaip atskirti, kad sapnas signalizuoja fizinį negalavimą?

Viename moksliniame straipsnyje mokslininkai išanalizavo 60 sapnų atvejų – visi jie buvo susiję su ligomis. Pacientai sapnus dažniausiai susapnuodavo prieš atsirandant simptomams arba kartu su simptomų atsiradimu, nors sapnai kartais gali atsirasti ir ligos eigoje. Jame taip pat iškeliami faktoriai, kurie padeda atskirti sapnus apie ligą nuo kitų sapnų:

  • Sapnas save taip aiškiai ir pristato. 21 atvejyje iš 60, liga, kuria serga sapnuotojas, sapne buvo įvardinta ligos pavadinimu. Pavyzdžiui, pacientė kuri turėjo daug psichosomatinių problemų, susapnavo keturis sapnus apie savo alergijas. Pradedant psichoanalizę ji sapnavo, kad pasakoja savo terapeutei, kaip alergijos simptomai atsiranda skirtingose kūno vietose („toks jausmas, kad kūnas yra užpiltas alergijomis, daug ašarų ir liūdesio“). Po penkerių psichoanalizės metų pacientė turėjo sapną, kuris parodė kad ji išmoko nebesitapatinti su simptomais ir galėjo pažvelgti į juos objektyviau. Tą sapną pacientė pasakoja taip: „Mergaitė, kuri serga alergijomis vartoja vaistus. Paklausiu jos, ar ji nebuvo terapijoje pakankamai ilgai, kad suprastų jog jos alergijos susijusios su jos motinos kompleksu?“.
  • Simptomai būna pavaizduoti sapne. Pavyzdžiui, nuo artrito rankose kenčianti moteris sapnavo, kad jos rankos buvo pririštos prie jos taip stipriai, jog ji visiškai negalėjo pajudėti. Iš 60 sapnų, 13 iš jų sapnuotojai jautė fizinių simptomų pojūčius, o 5 atvejuose simptomai pasireiškė sapne kaip gyvūnai, namai arba daiktai. Pavyzdžiui, moteris kenčianti nuo skydliaukės problemų pastebėjo, kad ji sapnuodavo sapnus apie savo namą, kuriame per šalta arba per karšta, ir tai sutapdavo su jos skydliaukės simptomais.
  • Liga rodoma ant kito individo, o ne sapnuotojo. Šis momentas svarbus, nes paciento asociacijos apie tą individą, kuris sapne nešioja simptomus, gali atnešti svarbią informaciją apie psichodinamiką, diagnozę ir prognozę.
  • Sapnų trauminis pobūdis ir sutapimas su simptomų atsiradimu. 22 sapnai iš 60 sutapo su ligos paūmėjimu, 32 sapnai atsirado šiek tiek po ligos atsiradimo. Dažnai pats sapnuotojas suvokia, jog šie sapnai – apie ligą.
  • Psichoanalitikas Harold Levitan pastebėjo, kad psichosomatiniuose klientų sapnuose matosi pasikartojantis modelis, kuriuose sapno ego (mes sapne) patiria arba turi trauminius susižalojimus. Deja, apie tokius sapnus ir jų analizę atlikta labai mažai tyrimų.

Simboliai

Svarbu paminėti, kad sapnų interpretacija yra psichologijos mokslas ir tikrai nebandome pasakyti, kad gydytojai turėtų mokytis dar vieno įgūdžio. Net patyrusiam sapnų interpretuotojui gali būti labai sunku diferencijuoti vieną diagnozę iš dviejų ar daugiau variantų, jeigu jų simptomai labai panašūs. Būna atvejų, kuomet sapnas lengvai suprantamas ir tiesus, bet tai labiau išimtys. Sėkmingai analizei reikia žinoti, kaip fiziologiniai procesai yra simbolizuojami (pavyzdžiui, voro vaizdinys gali simbolizuoti nervų sistemą). Psichoanalitikai taip pat rašo apie tam tikrus motyvus, kurie koreliuoja su liūdnomis vėžio prognozėmis arba artėjančiais infarktais, tačiau mokslinėje literatūroje būtent toks simbolizavimas yra dar palyginti mažai ištirtas ir apskritai, galima sakyti, yra pogrindinis mokslas.

„Net patyrusiam sapnų interpretuotojui gali būti labai sunku diferencijuoti vieną diagnozę iš dviejų ar daugiau variantų.“

Dažnesni yra atvejai, kai psichoterapijoje su sapnais dirbantys psichoanalitikai pastebi kažkokius įtartinus pasikeitimus sapnuose – kokius nors simbolius, kurie gali indikuoti apie fiziologinius pasikeitimus paciento organizme. Kartais pacientai būna paraginami savo terapeuto kreiptis į medikus. Pavyzdžiui, jungistai Mark Welman ir Phillip Faber aprašo atvejį, kai pacientas turėjo sapnų seriją (tos pačios tematikos sapnai, tarsi pratęsiantys vienas kito istoriją), kurioje figūravo tokie gyvūnai kaip liūtai ir leopardai. Pirmuosiuose serijos sapnuose gyvūnai buvo neveiklūs, praktiškai nejudėjo. Tačiau su kiekvienu sapnu gyvūnai tapo vis aktyvesni, iki kol vieną dieną pacientas susapnavo stiprų ir sukrečiantį sapną, kuriame figūravo krabas. Anot Jungo, reptilijos ir panašūs gyvūnai gali nurodyti „organinius faktus“. Kadangi krabas yra astrologinis vėžio simbolis, pacientas buvo paragintas užsirašyti medicininei apžiūrai. Pirminės apžiūros neparodė nieko pavojingo, tačiau pacientas, raginamas psichoterapeuto, primygtinai reikalavo išsamesnių tyrimų. Galiausiai paciento krūtyje buvo rastas vėžinis auglys. Po auglio operacijos minėtosios serijos sapnų pacientas nebesapnavo.

Nors sapnų analizė nėra medicinos srities „hitas“, panašu, kad ryšys tarp kūno ir psichikos, kuris atsiskleidžia sapnuose, su sapnais dirbantiems gelmių psichologijos specialistams gali atskleisti informacijos ne tik apie psichosomatinius sutrikimus ir jų gydymą, bet ir tokias pavojingas ligas kaip vėžys.

susiję straipsniai

sapnai-1

Sapnai: kodėl verta į juos atkreipti dėmesį ir kokia yra jų funkcija?

Sapnų analizė: I dalis

Screenshot 2023-11-14 at 15.26.42

Sapnų kalba – simboliai. Kaip atkoduoti sapnuose slypinčią išmintį?

Sapnų analizė: II dalis

 

gilumine

Kas per „daiktas“ ta giluminė psichoterapija ir kaip ji veikia?

Gelmių psichologija praktikoje

 

Jung, C.G. (1967) ‘Foreword to Swiss Edition’, from ‘Symbols of transformation’, vol.5 of ‘The Collected Works of C.G.Jung’. London: Routledge & Kegan Paul; Princeton, New Jersey: Princeton University Press.

Jung, C. G. (1969) ‘Background to the Psychology of Christian Alchemical Symbolism’, from ‘Aion: Researches into the Phenomenology of the Self’, vol. 9ii of ‘The Collected Works of C.G.Jung’. London: Routledge & Kegan Paul; Princeton, New Jersey: Princeton University Press.

Jung, C. G. (1970). “General Aspects of Dream Psychology”, from ‘Structure & Dynamics of the Psyche’, vol. 8 of ‘The Collected Works of C.G.Jung’. London: Routledge & Kegan Paul; Princeton, New Jersey: Princeton University Press.

Jung, C. (2018) ‘The Power of the Unconscious and the Importance of Dreams’ , C.G.Jung interview, 1988, [vaizdo įrašas]. Prieiga per internetą:
https://www.youtube.com/watch?v=-6G9IWa3XiI

Jurėnienė, L. (2009) „Anglų-lietuvių kalbų analitinės psichologijos terminų žodynėlis“, terminologijos darbas. Prieiga per internetą:
http://www.lapa.lt/lt/asociacija/straipsniai/l-jur-nien-analitin-s-psichologijos-termin-odyn-lis

Keleman, S. (2018) ‘Dreams: the Bodry Talks to Itself’. [vaizdo įrašas]. Prieiga per internetą:
Stanley Keleman – Dreams: The Body Talks to Itself

Marchiano L., Lee J.R., Steward D.C. (2018) ‘Dreams’ , This Jungian Life [vaizdo įrašas]. Prieiga per internetą: https://www.youtube.com/watch?v=FGl-l0juAf0

Richards, P., Richards, S. and Dowling, J., (2021) ‘Jungian Dream Interpretation’ [vaizdo įrašas] Prieiga per internetą: https://www.youtube.com/watch?v=5moXsVHhq2s

Richards, P., Richards, S. and Dowling, J., (2020) ‘The Medthod Steve uses to Work with his Dreams’ [vaizdo įrašas] Prieiga per internetą:
https://www.youtube.com/watch?v=eiRmVxMQT3s

Sabini, M. (1981) ‘Dreams as an Aid in Determining Diagnosis, Prognosis, and Attitude Towards Treatment’, Journal of Psychotherapy and Psychosomatics, vol. 36, pp 24-36. Prieiga per internetą: http://www.jstor.org/stable/45115160

Von Franz, M.L., Woodman, M., Boa, F., Feheley, M. (1985) ‘The way of the Dream’ [vaizdo įrašas]. Prieiga per internetą: https://youtu.be/yXQTDTcup04

Von Franz, M.L. (1998) ‘On Dreams and Death: a Jungian Interpretation’, Chicago, Ill. : Open Court.

Welman, M., Faber, P.A. (1992) ‘The Dream in Terminal Illness: a Jungian Formulation’, Journal of Analytical Psychology 37(1):61-81. Doi: 10.1111/j.1465-5922.1992.00061.x.